Στις 8 & 9 Μαρτίου 2022, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Ελεγκτικών Φορέων Εποπτείας (ΕΕΦΕΕ-CEAOB) πραγματοποίησε τη 18η Σύνοδο Ολομέλειάς της, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) συμμετείχε, ως μέλος.

Κύρια αποτελέσματα της συνάντησης

Τα μέλη, μεταξύ άλλων, ενέκριναν την ετήσια έκθεση του CEAOB 2021 και τη σύνταξη επιστολής σύστασης για τους ελεγκτές τρίτων χωρών οντοτήτων που υπόκεινται στις απαιτήσεις του ESEF.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν από τα μέλη ήταν ο τρόπος συνεισφοράς του CEAOB στο έργο της ΕΕ (μετά τη δημόσια διαβούλευση) όσον αφορά το “Corporate reporting – improving its quality and enforcement”, η ενημέρωση σχετικά με το έργο της EFRAG για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας καθώς και η συνεισφορά του CEAOB σε αυτή τη ροή εργασιών και έγιναν ενημερώσεις από τα μέλη όσον αφορά τη συνεργασία τους με εποπτικές αρχές τρίτων χωρών.

Οι Πρόεδροι των υποομάδων εργασίας ενημέρωσαν σχετικά με τις αντίστοιχες ροές εργασίας τους: 

International auditing standards subgroup: Ο Πρόεδρος του subgroup ενημέρωσε τα μέλη για τις πρόσφατες δραστηριότητες όσον αφορά την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για τους ελεγκτές τρίτων χωρών οντοτήτων που υπόκεινται στο ESEF καθώς και για τις τρέχουσες δραστηριότητες των ρυθμιστικών αρχών των διεθνών προτύπων.

Enforcement subgroup: Ο Πρόεδρος του subgroup ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με τις προτεραιότητες του τρέχοντος έτους και την έκδοση του ερωτηματολογίου του 2021.

International equivalence and adequacy subgroup: Ο Πρόεδρος του subgroup ενημέρωσε τα μέλη για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έτσι ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και των τρίτων χωρών.

Inspections subgroup: Ο Πρόεδρος του subgroup αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για to 2022.

Market monitoring subgroup: Ο Πρόεδρος  του subgroup ενημέρωσε σχετικά με την ανάπτυξη των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για την 4η έκθεση παρακολούθησης της αγοράς.

Επικοινωνία με ενδιαφερόμενα μέρη

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του, το CEAOB κάλεσε εκπροσώπους του Ινστιτούτου Peterson για τα διεθνή οικονομικά, του EACLN (European Audit Committee Leadership Network) και της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) για επικοινωνία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ

Παναγιώτης Γιαννόπουλος