Η Υποομάδα Επιθεώρησης (Inspection Subgroup/ISG) του CEAOB  πραγματοποίησε στα μέσα Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας την 15η συνάντησή της. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (MOF) της Λετονίας υπό την προεδρία της Γαλλικής Eποπτικής Αρχής (Haute Autorité de l’Αudit /H2A) και συμμετείχαν 29 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από την ΕΛΤΕ.

Η ατζέντα ήταν εκτεταμένη και στόχευσε στη διασφάλιση του στόχου για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος μέσω της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του ελέγχου και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ενδιαφερομένων μερών στις οικονομικές καταστάσεις και περιλάμβανε κυρίως:

  • Ως μέρος του συνεχούς διαλόγου των εποπτικών αρχών ελέγχου με τα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα ελέγχου σχετικά με βελτιώσεις στην ποιότητα του ελέγχου, συναντήσεις του ISG με:

Α)  εκπροσώπους της KPMG για να συζητήσουν τα σχέδια και τις δραστηριότητες των εταιρειών του δικτύου για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων τους. Παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας Υποβολής Εκθέσεων Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων για τη Διαχείριση Ποιότητας (ISQM) σε σχέση με την ανεξαρτησία και τους πόρους, καθώς και τα αποτελέσματα της εσωτερικής παρακολούθησης της KPMG και των ευρημάτων επιθεώρησης του CEAOB.

Β)  εκπροσώπους της Grant Thornton για θέματα ελέγχου.  Στα θέματα περιλήφθηκαν η στρατηγική και η δομή της διακυβέρνησης της εταιρείας, οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την παρακολούθηση της ποιότητας, η εφαρμογή του ISQM και θέματα αναφοράς της βιωσιμότητας. Εξετάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα εσωτερικής παρακολούθησης  (internal monitoring) της Grant Thornton και τα ευρήματα επιθεωρήσεων του CEAOB.

  • Συζήτηση του ISG με εκπροσώπους του EGIAN (The European Group of International Accountancy Networks and Associations) από 3 ελεγκτικά δίκτυα (Crowe Global, Nexia International και PKF), τον οργανισμό EGIAN, τα ευρήματα επιθεωρήσεων που εντοπίστηκαν σε επίπεδο CEAOB, την Κοινή Μεθοδολογία Επιθεώρησης Ελέγχου του CEAOB, την ανταπόκριση των εκπροσώπων του EGIAN στα ευρήματα που προέκυψαν από το δικό τους σύστημα διαχείρισης ποιότητας, την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον πιθανό αντίκτυπό της στον έλεγχο.
  • Συζήτηση μεταξύ των μελών του ISG αναφορικά με τη φύση των πρόσφατων ευρημάτων επιθεωρήσεων που σχετίζονται με την Αποδοχή και τη Συνέχιση των πελατών και των αναθέσεων ελέγχου καθώς και τη μετάβαση από το Διεθνές Πρότυπο Διασφάλισης Ποιότητας 1 (ISQC1) στο Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας 1 (ISQM 1).
  • Παρουσίαση της Γαλλικής Εποπτικής Αρχής (H2A) αναφορικά με την προσέγγιση ποιοτικών ελέγχων που έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ

Παναγιώτης Γιαννόπουλος