Αθήνα, 29.02.2016

Αριθμ. Πρωτ.:386 ΕΞ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 386/2016


ΘΕΜΑ: «Ερώτημα περί αποσβέσεων στις οντότητες με απλογραφικά βιβλία σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π»

ΕΡΩΤΗΜΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 30, παρ. 1, περ. ζ οι πολύ μικρές οντότητες της παρ. 2γ, άρθρου 1 χρησιμοποιούν τις μεθόδους απόσβεσης παγίων στοιχείων της φορολογικής νομοθεσίας και δεν εφαρμόζουν τις σχετικές ρυθμίσεις των παραγράφων 3 (α)(1) έως και 3 (α)(4) του άρθρου 18.

Ερώτημα:
Όταν αναφέρετε «μέθοδοι φορολογικής νομοθεσίας» εννοείτε τις υφιστάμενες μεθόδους αποσβέσεων (σταθερή και φθίνουσα) και τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές ή εμπεριέχεται και ο διαφορετικός χρόνος έναρξης των αποσβέσεων μεταξύ της φορολογικής νομοθεσίας και Ε.Λ.Π.;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατά την άποψη του ΣΛΟΤ οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 του νόμου, αναφορικά με τη διενέργεια των αποσβέσεων προσαρμόζονται πλήρως με τις προβλέψεις της φορολογικής νομοθεσίας, δηλαδή εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία και για το χρόνο έναρξης διενέργειας των αποσβέσεων. Δηλαδή, για τις πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 δεν επιτρέπεται απόκλιση από όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για το θέμα των αποσβέσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

ΤΑ ΜΕΛΗ