Το Stakeholder Advisory Council (SAC) του International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) και του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 5-6 Μαΐου 2025, παρέχοντας στρατηγικές συμβουλές στα δύο συμβούλια σχετικά με βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες στη διεθνή θέσπιση προτύπων για τον έλεγχο, τη διασφάλιση και την ηθική, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας.
Το SAC είναι το πολυμελές σώμα ενδιαφερομένων που διορίζεται από το Public Interest Oversight Board (PIOB) για να παρέχει εισροές και συστάσεις στα δύο συμβούλια θέσπισης προτύπων (SSB). Αντικατοπτρίζοντας τη διαφοροποιημένη περιφερειακή και επαγγελματική του σύνθεση, η συνεδρίαση έφερε στο προσκήνιο μια ευρεία γκάμα απόψεων προς υποστήριξη του δημόσιου συμφέροντος και ενίσχυση της ανταπόκρισης στο μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον.
Μέσα στο σημερινό ασταθές παγκόσμιο ρυθμιστικό και οικονομικό πλαίσιο, το SAC υπογράμμισε τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία της ισχυρής θέσπισης προτύπων ως σταθεροποιητικής δύναμης, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να παραμείνει αγκυρωμένη στην μακροπρόθεσμη αξία της και στο δημόσιο συμφέρον.
Οι συζητήσεις ανέδειξαν τη σημασία:
Της αποτελεσματικής στρατηγικής θέσης για την αντιμετώπιση βασικών τάσεων που επηρεάζουν το οικοσύστημα αναφοράς, όπως η απορρύθμιση και ο κατακερματισμός, οι τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία), η συνεχής ζήτηση για πληροφορίες βιωσιμότητας και οι προκλήσεις στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.
Του σαφούς ορισμού και της ενεργής επικοινωνίας της αξίας και του αντικτύπου των διεθνών προτύπων που παράγουν τα δύο συμβούλια, περιλαμβανομένου του ρόλου τους στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές.
Του τακτικού διαλόγου και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Συμβουλίων και των ενδιαφερομένων μερών ώστε η εργασία θέσπισης προτύπων να παραμένει ευέλικτη απέναντι στις ανάγκες της αγοράς και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις με χρήστες οικονομικών καταστάσεων και συνεργασία με επαγγελματικούς λογιστικούς οργανισμούς, ρυθμιστικές αρχές, εκπροσώπους επενδυτών και άλλους σχετικούς θεσμούς.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν περίπου τριάντα (30) φορείς του κλάδου, μεταξύ αυτών και ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Νικόλαος Παπαδήμος και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις νέες εξελίξεις και τάσεις επί των ανωτέρω θεμάτων.
Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου πατήστε στο κάτωθι σύνδεσμο:
Ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ
Παναγιώτης Γιαννόπουλος