Στις 27 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε από κοινού από το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Ελέγχου και Διασφάλισης (ΣΔΠΕΔ – IAASB) και το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας Ελεγκτών (ΣΔΠΔΕ – IESBA) μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να υποστηριχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των προτύπων στοχεύοντας σε μια ενισχυμένη εμπιστοσύνη και διαφάνεια στην διασφάλιση και την υποβολή των Εκθέσεων Βιωσιμότητας.
Συνδυαστικά, τα σχετιζόμενα με τη βιωσιμότητα πρότυπα
- «Διεθνές Πρότυπο Διασφάλισης Βιωσιμότητας 5000» (International Standard on Sustainability Assurance 5000 (ISSA 5000)) του IAASB
- «Διεθνή Πρότυπα Δεοντολογίας Διασφάλισης Βιωσιμότητας» (International Ethics Standards for Sustainability Assurance (IESSA) του IESBA
- καθώς και το νέο πρότυπο δεοντολογίας του IESBA «Χρησιμοποιώντας την Εργασία ενός Εξωτερικού Ειδήμονα» (Using the Work of an External Expert) πάνω στη χρήση της εργασίας ειδημόνων
Τα πρότυπα αυτά θέτουν ξεκάθαρες προσδοκίες για ηθική συμπεριφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και στη διασφάλιση, και πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις για επαγγελματίες και οργανισμούς σχετικά με αναθέσεις διασφάλισης των Εκθέσεων Βιωσιμότητας. Το Διεθνές Πρότυπο Διασφάλισης Βιωσιμότητας 5000 (ISSA 5000)) και τα Διεθνή Πρότυπα Δεοντολογίας Διασφάλισης Βιωσιμότητας (IESSA) μοιράζονται 5 κοινούς στόχους:
- «Εξοπλίζουν» τις διεθνείς αγορές με ένα συνεκτικό πακέτο προτύπων. Μετά από ισχυρή και στενή συνεργασία το IAASB και το IESBA ανέπτυξαν κατανοητά και διαλειτουργικά πρότυπα για τη διασφάλιση, την δεοντολογία και την ανεξαρτησία των αναθέσεων διασφάλισης βιωσιμότητας.
- Προσφέρουν μια διεθνή βάση και ενιαίους δίκαιους κανόνες για όλους, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της αγοράς και τις εποπτικές προσδοκίες και απαιτήσεις για διεθνή πρότυπα που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από ορκωτούς ελεγκτές όσο και από ανεξάρτητους παρόχους.
- Παρέχουν μια προσέγγιση ουδέτερου-πλαισίου η οποία επιτρέπει το πρότυπο ISSA 5000 και τα πρότυπα IESSA να εφαρμόζονται σε σχέση με την πληροφορία της βιωσιμότητας που προετοιμάζεται κάτω από κάθε κατάλληλο πλαίσιο αναφοράς βιωσιμότητας.
- Προάγουν την καλά πληροφορημένη λήψη αποφάσεων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ανεξάρτητα διασφαλισμένη πληροφορία βιωσιμότητας.
- Περιορίζουν τους κινδύνους απάτης, συμπεριλαμβανομένης της παραπλάνησης των ενδιαφερόμενων μερών για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές μιας εταιρείας (greenwashing) και τους κινδύνους μη συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφοριακό υλικό και καθοδήγηση στις ακόλουθες διαδικτυακές διευθύνσεις:
Using the Work of an External Expert : https://www.ethicsboard.org/publications/final-pronouncement-using-work-external-expert
Ο εντεταλμένος ελεγκτής της ΕΛΤΕ
Πέτρος Μενέξης