ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
Έχοντας υπόψη:
- Το άρθρο 9 του Ν. 3148/2003 «Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, προστασία ευρώ, επιχειρήσεις διαμεσολάβησης μεταφοράς κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α’/136/5.6.2003), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 4170/2013 (ΦΕΚ Α’163), καθώς και το άρθρο 1 παρ. 3 τους ως άνω νόμου, όπως ισχύει.
- Το άρθρο 12 του Ν. 4449/2017 «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει.
- Την υπ’ αριθμ. 162928 ΕΞ 2022/8-11-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 1053/11-11-2022), περί διορισμού του Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.
- Το υπ’ αριθμ. 139/1/26-10-2017 απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Τ.Ε. και την υπ΄αριθμ. 005/2017 Κανονιστική Πράξη της ΕΛΤΕ, όπως ισχύει.
- Το ν.5164/2024 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (L 322) και της κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2775 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2023, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους».
- Τις σχετικές οδηγίες του IES 7 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (International Federation of Accountants) προς τα μέλη της για την συνεχή επαγγελματική Εκπαίδευση των Λογιστών – Ελεγκτών.
- Το υπ΄αριθ. 261/16/17-12-2024 απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Τ.Ε.
- Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
Αποφασίζει
Άρθρο 1
Κατάρτιση Προγράμματος
Το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ) κατόπιν προτάσεων των ελεγκτικών εταιριών και γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε.Λ., καθορίζει και εξειδικεύει τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών (π.χ. διάρκεια, περιεχόμενο, επάρκεια, αξιολόγηση κ.λ.π.) στα πλαίσια των βασικών οδηγιών του IES 7 (IFAC). Όταν απαιτείται από τις περιστάσεις, το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ καταρτίζει έκτακτα προγράμματα με τις ίδιες ως άνω διαδικασίες.
Τα Προγράμματα αυτά υποβάλλονται στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) για έγκριση της διάρκειας και της επάρκειας τους.
Άρθρο 2
Σκοπός του Προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι:
- Η διατήρηση και βελτίωση των απαιτούμενων τεχνικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων που κατέχονται από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.
- Η παροχή βοήθειας στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές να εφαρμόζουν νέες τεχνικές, να αντιλαμβάνονται αποτελεσματικότερα τις οικονομικές εξελίξεις και να αξιολογούν την επίπτωσή τους τόσο στις ελεγχόμενες οικονομικές μονάδες όσο και στη δική τους εργασία.
- Η παροχή εύλογης διασφάλισης στο κοινωνικό σύνολο ότι οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές έχουν τις τεχνικές γνώσεις και τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται για να διεκπεραιώσουν τις υπηρεσίες που αναλαμβάνουν.
Άρθρο 3
Υπόχρεοι του Προγράμματος
Υπόχρεοι για την παρακολούθηση του Προγράμματος συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι όλοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν.4449/2017
Οι ελεγκτικές εταιρείες οφείλουν να ενθαρρύνουν και διευκολύνουν τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, για την παρακολούθηση του Προγράμματος αυτού.
Άρθρο 4
Φορείς παροχής του Προγράμματος
Οι φορείς παροχής του Προγράμματος συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης ορκωτών ελεγκτών λογιστών είναι το Σ.Ο.Ε.Λ., οι ελεγκτικές εταιρείες που έχουν τουλάχιστον δέκα (10) ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, καθώς και οι φορείς και τα Ινστιτούτα που έχουν την δυνατότητα χορήγησης διεθνούς επαγγελματικού τίτλου, όπως π.χ. ACCA, ICAEW, κλπ.
Η επάρκεια των φορέων αυτών για την παροχή του Προγράμματος αυτού αξιολογείται από την Ε.Λ.Τ.Ε. στο πλαίσιο των οριζόμενων στο άρθρ0ο 12 του Ν. 4449/2017.
Άρθρο 5
Αντικείμενο του Προγράμματος
Η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών αφορά τα κατωτέρω γνωστικά αντικείμενα:
- Θέματα Ελεγκτικής και Δεοντολογία
- Θέματα Λογιστικής – Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ-ΕΛΠ)
- Εμπορική Νομοθεσία
- Φορολογική Νομοθεσία
- Θέματα Πληροφορικής Τεχνολογίας
- Θεσμικά και λοιπά ρυθμιστικά θέματα στην οργάνωση και λειτουργία των Αγορών που επηρεάζουν τον έλεγχο
- Επίκαιρα οικονομικά θέματα λογιστικού και ελεγκτικού ενδιαφέροντος.
- Νομικές απαιτήσεις και πρότυπα για τις προπαρασκευαστικές εργασίες της ετήσιας και της ενοποιημένης υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας·
- Ανάλυση βιωσιμότητας·
- Διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για θέματα βιωσιμότητας·
- Νομικές απαιτήσεις και πρότυπα διασφάλισης για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας που αναφέρονται στο άρθρο 26α της οδηγίας 2464/2022.
- Άλλα γνωστικά αντικείμενα κατόπιν εγκρίσεως του Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε.Λ.
Άρθρο 6
Διάρκεια επαγγελματικής εκπαίδευσης
Η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ώρες ανά τριετία με ελάχιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος.
Μπορεί να υλοποιείται συνδυαστικά με τους κάτωθι τρόπους:
α) Με παρακολούθηση σεμιναρίων διάρκειας εξήντα (60) ωρών ανά τριετία με ελάχιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος και πιστοποίηση.
Τα σεμινάρια αυτά είναι στοχευμένα να καλύπτουν ειδικά θέματα των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων και ειδικότερα τις μεταβολές που έχουν γίνει σε αυτά.
Η διενέργεια των σεμιναρίων αυτών γίνεται βάσει εγκεκριμένου προγράμματος της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σ.Ο.Ε.Λ. και οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές έχουν δικαίωμα επιλογής των σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν.
β) Με εισηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα από τα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 4 τη παρούσης που αποδεδειγμένα πραγματοποιούνται είτε από το Σ.Ο.Ε.Λ., είτε από τις ελεγκτικές εταιρίες, είτε από φορείς και Ινστιτούτα που έχουν τη δυνατότητα χορήγησης διεθνούς επαγγελματικού τίτλου, όπως π.χ. ACCA, ICAEW κλπ, με μέγιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος. Οι ελεγκτικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν για τις προαναφερόμενες εισηγήσεις, είτε εσωτερικούς εισηγητές (ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς) είτε εξωτερικούς εισηγητές κατά την κρίση τους, στα πλαίσια της βέλτιστης δυνατής απόδοσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
γ) Με συμμετοχή είτε σε επιτροπές είτε σε δημόσιες εκδηλώσεις (π.χ. ημερίδες, συνέδρια κλπ) που αποδεδειγμένα πραγματοποιούνται και έχουν αντικείμενο οποιοδήποτε θέμα από τα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 4 της παρούσης, με μέγιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος.
δ) Με άλλες ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως επαγγελματική εκπαίδευση κατόπιν έγκρισης του Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε.Λ. και πιστοποίηση, με μέγιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι περιπτώσεις (β),(γ) και (δ) ανωτέρω, η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση ορκωτών ελεγκτών λογιστών Ο.Ε.Λ. πρέπει να πιστοποιείται μόνο με παρακολούθηση σεμιναρίων συνολικής διάρκειας εκατόν είκοσι (120) ωρών ανά τριετία με ελάχιστο είκοσι (20) ώρες κατ’ έτος.
Άρθρο 7
Επίβλεψη του προγράμματος συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Α) Τήρηση Αρχείου Προγράμματος: Στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συνεχή εκπαίδευση των Ο.Ε.Λ. υποβάλλονται ετησίως, από τους φορείς του άρθρου 3 της παρούσας, στο ΣΟΕΛ προς ενημέρωση του τηρούμενου Μητρώου με τις ώρες παρακολούθησης. Τα στοιχεία αυτά φυλάσσονται από το ΣΟΕΛ, διαβιβάζονται ετησίως σε ηλεκτρονική μορφή στην ΕΛΤΕ και είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής.
Β) Για την επίβλεψη της τήρησης του προγράμματος συγκροτείται Επιτροπή Συνεχούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με απόφαση του ΣΟΕΛ. Η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής, με τριετή θητεία και απαρτίζεται από:
α. Τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε.Λ, ως Πρόεδρο της Επιτροπής.
β. Ένα μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε.Λ. που προτείνεται από το Σ.Ο.Ε.Λ., ως μέλος της Επιτροπής.
γ. Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε., ως Μέλος της Επιτροπής.
Άρθρο 8
Επιβολή Πειθαρχικών Κυρώσεων
Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από την Ε.Λ.Τ.Ε. ότι οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές δεν τηρούν τις ελάχιστες ώρες συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως ορίζονται στην παράγραφο αρ. 5 της παρούσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 35 του Ν.4449/2017, όπως ισχύει.
Η Επιτροπή Συνεχούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης όπως ορίζεται στο παρόν άρθρο θα είναι αρμόδια για τυχόν θέματα που μπορεί να προκύψουν και δεν καλύπτονται από την παρούσα Κανονιστική Πράξη.
Άρθρο 9
Διενέργεια διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.
Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές που έχουν λάβει άδεια πριν από την 1η Ιανουαρίου 2026 διενεργούν τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας υπό την προϋπόθεση της απόκτησης των αναγκαίων γνώσεων σε θέματα εκθέσεων βιωσιμότητας και διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας , στα κάτωθι θέματα:
- Νομικές απαιτήσεις και πρότυπα για τις προπαρασκευαστικές εργασίες της ετήσιας και της ενοποιημένης έκθεσης βιωσιμότητας·
- Ανάλυση βιωσιμότητας·
- Διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για θέματα βιωσιμότητας·
- Νομικές απαιτήσεις και πρότυπα διασφάλισης για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας που αναφέρονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 3 της οδηγίας 2464/2022.
Η απόκτηση των ανωτέρω γνώσεων θα γίνεται αποκλειστικά με την παρακολούθηση σεμιναρίων διάρκειας τουλάχιστον τριάντα (30) ωρών στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης. Το ΣΟΕΛ θα διαβιβάζει τα εν λόγω στοιχεία που προβλέπονται στο παρόν άρθρο προς έγκριση στην ΕΛΤΕ, για την ενημέρωση του Δημόσιου Μητρώου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν.4449/2017, όπως ισχύει.
Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, η υπ΄ αρίθμ. 005/2017 Κανονιστική Πράξη της ΕΛΤΕ παύει να ισχύει.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ
Παναγιώτης Γιαννόπουλος